Translate the Site

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ο μαθηματικός και ο Παραχαράκτης

Ένα βιβλίο του Thomas Levenson που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαβάσετε. Τώρα τελευταία ψάχνω να βρω λογοτεχνικά βιβλία που να έχουν να κάνουν όμως με το χώρο της πληροφορίας. Θα ήθελα να διαβάσω κάτι που να έχει φανταστικά πρόσωπα βέβαια αλλά να μην ξεφεύγει πολύ από τη πραγματικότητα. Την ζωή ενός προγραμματιστή για παράδειγμα που του συμβαίνουν διάφορα περιστατικά, που ήταν παρών σε μεγάλα γεγονότα και εξελίξεις τις τεχνολογίας, με εμπειρίες από ταξίδια, χωρίς βέβαια αυτό να είναι αυτοβιογραφία, πάντα στα πλαίσια του λογοτεχνικού διηγήματος.
Δυστυχώς ότι κυκλοφορεί έχει να κάνει κυρίως με το χώρο των μαθηματικών και πάντα εμπλέκεται κάποιος φόνος ή κάποιο άλλο ανεξήγητο αίνιγμα που πρέπει να λυθεί. Καλή αυτή η πλοκή αλλά δυστυχώς πολύ τετριμμένη. Άσε που οι πληροφορικάριοι δεν είναι κατεξοχήν φονιάδες... μάλλον θύματα θα μπορούσαν να είναι σε μια τέτοια ιστορία!!!
Όσο αφορά το παρόν βιβλίο ένοιωσα λίγο θύμα γιατί το αγόρασα. Δεν το προτείνω σε κανέναν και για κανένα λόγο. Δεν έχω σκοπό να βλάψω τη τσέπη σας ούτε να σας κάνω να χάσετε την ώρα σας. Σαν λογοτεχνικό διήγημα πέρασε και δεν ακούμπησε, σαν ιστορικό βιβλίο δεν έπεισε κανέναν.
Για περισσότερο από το μισό του βιβλίου περιγράφετε η ζωή του Νεύτωνα η οποία μπορεί να βρεθεί και να διαβαστεί από ένα βιογραφικό βιβλίο, από μια έμπειρη και πιο εξειδικευμένη πηγή που θα έχει κάνει πολύχρονη έρευνα για την επιστημονική διάνυα του Νεύτωνα. Στο τίτλο του βιβλίου αναφέρετε σαν “ο μαθηματικός” σε μια προσπάθεια ίσως να μειώσει την επιστημονική πληρότητα του. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ήταν απλά ένας μαθηματικός. Κάπου στη μέση και προς το τέλος θυμάται να αναφέρει τη ζωή ενός απατεώνα ο οποίος έζησε και έδρασε στο Λονδίνο. Αυτός είναι “ο παραχαράκτης”. Η παραχάραξη ήταν η ειδικότητα του όπως αναφέρει, αλλά από τη σκιαγράφηση που του κάνει και αν βασιστούμε μόνο στο βιβλίο, πρόκειται για έναν ακόμα κλασικό Άγγλο που προσπαθεί να επιβιώσει στο τότε Λονδίνο. Ήταν μάλιστα τόσο πονηρός και θρασύδειλος που κατάφερε να κοροϊδέψει ακόμα και τους υπεύθυνους του νομισματοκοπείου της Αγγλίας. Το μόνο σημαντικό που είχε καταφέρει στη ζωή του ήταν να έρθει σε αντιπαράθεση με το Νεύτωνα.
Δεν είχε τίποτα από αυτά που περίμενα. Γεμάτο από περιττές πληροφορίες τοποθετημένο σε μια εποχή και μια χώρα που δεν έχει κανένα μα κανένα ενδιαφέρον για μένα, προσπαθώντας σε σελίδες ολόκληρες να μας πείσει ότι ο Νεύτων δεν ήταν ο καλός επιστήμονας που όλοι γνωρίζουμε αλλά ένας ακόμα αλχημιστής που είχε σχέση με έναν σχετικά όμορφο προστατευόμενο του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο ανάγνωσμα έχει να προσφέρει κάτι σε όποιον το διαβάζει. Καλύτερα θα είναι να αγοράσετε κάποιο άλλο βιβλίο αν σαν ενδιαφέρει η ζωή του Νεύτωνα και να ανατρέξετε σε κάποια άλλη πηγή για να μάθετε για τις παραχαράξεις. Όσο αφορά τη πλοκή αρχίζει μετά το μέσον του βιβλίου και δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από δικαστικές διαμάχες με προβλεπόμενο αποτέλεσμα.

Με λίγα λόγια από μακριά και αγαπημένοι!!!
 Fail!!!

1 σχόλιο:

Nikos_Apikos είπε...

Συμφωνούμε σε όλα...
Όντως πλοκή από την μέση και αναμενόμενη σχετικά!
Είναι από αυτά που αγοράζω λόγω τίτλου(!) και πίστεψα ότι θα είναι ενδιαφέρον! Βαρετό τελικά...