Translate the Site

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Γλώσσες ανθρώπων vs Γλώσσες υπολογιστών

Οι υπολογιστές είναι δημιουργήματα των ανθρώπων και όπως οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές γλώσσες επικοινωνίας και χαρακτηριστικά τα οποία διαμορφώνουν πολλοί παράγοντες, έτσι και οι υπολογιστές επιμεριστικά έχουν και αυτοί διαφορετικούς τρόπους για να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και μαζί μας.
Εάν θέλαμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό των γλωσσών που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο γένος με τα λειτουργικά συστήματα (OS), θα λέγαμε με βάση τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, ότι τα αγγλικά είναι για τους ανθρώπους ότι τα Windows για τους υπολογιστές. Επειδή τα χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι δεν σημαίνει ότι είναι και καλά! Θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε όμως ότι έχουν αυτό που λέμε common use. Είναι λοιπόν ευρέος διαδεδομένα μπορούμε να τα μιλήσουμε όλοι, δεν έχουν πολύπλοκο συντακτικό ή μεγάλο λεξιλόγιο και είναι απλά στη χρήση τους. Όπως και τα Windows έτσι και τα αγγλικά έχουν μεγάλα κενά ασφαλείας. Υπάρχουν σε πολλές βανδαλισμένες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται ανά τον πλανήτη.
Τα κινέζικα είναι σαν τα Linux των υπολογιστών. Πολύ δύσκολο να τα μιλήσεις και να μάθεις να γράφεις στο shell αλλά άπαξ και γνωρίζεις μπορείς να επικοινωνήσεις με μεγάλο πλήθος ατόμων και να αποκτήσεις πρόσβαση σε δυνατότητες που δεν γνώριζες ότι υπήρχαν καν!
Τα γαλλικά είναι σαν τους υπολογιστές που τρέχουν X OS σε Mac. Δεν τα μιλάνε αρκετοί αλλά ούτε και λίγοι, είναι εύηχα με φινέτσα και γούστο προδιαθέτοντας την ύπαρξη κουλτούρας. Τα Mac των υπολογιστών μοιάζουν με τα γαλλικά των ανθρώπων γιατί τα pc που τρέχουν X OS είναι εκλεπτυσμένα πάντα σε αποχρώσεις του άσπρου πολύ λεπτά πολλές φορές, με παντελή έλλειψη κεντρικής μονάδες όσα έχουν καταφέρει να την ενσωματώσουν στην οθόνη τους. Είναι φινετσάτα με το χαρακτηριστικό μήλο και πολύ ακριβά όπως και μια βόλτα στο Παρίσι. Έχουν μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας – ήχου με αποτέλεσμα να γίνονται πιο δημοφιλή σε καλλιτέχνες, κάτι δηλαδή αντίστοιχο με τη Μονμάρτη της πόλης του φωτός.
Τα ελληνικά είναι όπως το Solaris. Δεν τα μιλάνε πολλοί αλλά όσοι καταφέρουν να μάθουν αυτό το λειτουργικό ή να μιλήσουν αυτή τη γλώσσα αποκτούν δυνατότητες καλύτερης λειτουργίας του hardware ή του ανθρωπίνου σώματος στη περίπτωση των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: